enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Kanser Araştırmalarında Yeni Umut: Erken Teşhis

Cambridge Üniversitesi’nin yeni açılan Erken Kanser Enstitüsü’nden bilim insanları, tümör oluşumundan yıllar önce hücrelerdeki değişiklikleri belirleyebilen bir araştırma başlattı. Bu çalışma, kanser tedavisinde yeni yöntemler geliştirmek için umut vaat ediyor.

Kanser Araştırmalarında Yeni Umut: Erken Teşhis
20.04.2024 08:00 | Son Güncellenme: 19.04.2024 21:39
0
A+
A-

Enstitü, semptomlar ortaya çıkmadan önce tümörlerle mücadele etme yöntemleri üzerine yoğunlaşıyor. Yapılan araştırma, birçok insanın uzun süre öncesi durumlar geliştirdiğini ve bu durumların erken tespitinin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Enstitünün müdürü Profesör Rebecca Fitzgerald, “Kanser gelişimi, belirtileri göstermeye başlamadan önce yıllar alabilir. Bu süreç bazen on yıl, bazen yirmi yıl sürebilir” diye belirtiyor.

“Sitosponj” adı verilen ve ipe bağlı bir sünger şeklinde olan bu cihaz, erken teşhis imkanı sağlıyor. Hap şeklinde yutulan bu sünger, midede genişleyerek yemek borusu kanseri hücrelerini topluyor ve analiz için çekiliyor. “TFF3” proteinini içeren hücrelerin varlığı, hastanın yemek borusu kanseri riski taşıdığına ve takip edilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Bu testin avantajı, basitliği ve geniş çapta uygulanabilir olması.

Geç Teşhis ve Pahalı Tedaviler

Fitzgerald, mevcut kanser yaklaşımlarının genellikle geç teşhis ve yüksek maliyetli ilaçlar gerektirdiğini vurguluyor. “Çoğu zaman, tedavi maliyetleri on binlerce lira olabiliyor ve sadece birkaç haftalık bir yaşam süresi uzatılıyor. Bu duruma yeni bir bakış açısıyla yaklaşmamız şart” diyor.

Kanser hücrelerinin aşamalı büyümesi, erken tespit ile kontrol altına alınabilir. Erken aşamada müdahale, kanserin ilerlemesini ve yayılmasını önleyebilir.

Kanser riski taşıyan bireylerin (örneğin, genetik olarak tümöre yatkın ailelerden gelenler) erken belirlenmesi, enstitünün stratejisinin bir parçasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.